Executive Chef Alexandros Tsiotinis

Σήμερα είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι γιατί είχαμε τη δυνατότητα να πάρουμε μια συνέντευξη από το μοναδικό 28-years-old executive chef Αλέξανδρο Τσιοτίνη για το αποκλειστικό μας αφιέρωμα „οι καλύτεροι Έλληνες Chef“. Κατά παρέκκλιση από το νεαρό της ηλικίας του, ο Άλεξ έχει απολαύσει από την αρχή της καριέρας του την πιο εντυπωσιακή θέα σε μερικές από τις πιο διάσημες κουζίνες του κόσμου. 

SIMPLICITY IS THE KEY TO PERFECTION

Tsitionis 4, greek-cuisine.com
GCM:
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσει κανείς γευστικά μια χώρα;Alex Tsitionis, greek-cuisine.com
Alex:
Για μένα απαραίτητη συνθήκη για να γνωρίσει κάποιος την κουζίνα μιας χώρας είναι να τη ζήσει από κοντά. Καλώς ή κακώς είναι πολύ σπάνια τα παραδείγματα που ένας άνθρωπος μπορεί να γνωρίσει την κουζίνα ενός τόπου σ’ ένα αντιπροσωπευτικό εστιατόριο εκτός των ορίων της χώρας αυτής.
GCM:
Αξίζει στην ελληνική κουζίνα μια θέση στη διεθνή γαστρονομία;
Alex:
Σαφέστατα και της αξίζει να εισπράττει τις δάφνες που χαίρονται άλλες κουζίνες, όπως η Ιταλική, η Γαλλική ή ακόμα και η Ιαπωνική. Αυτό που κατ‘ εμέ έλειπε μέχρι πρόσφατα από την ελληνική κουζίνα ήταν το σωστό μάρκετινγκ. Οι άνθρωποι, είτε λόγω ταπεινότητας είτε κάποιες φορές από άγνοια, δε θυσιάζουν την ποιότητα στο βωμό του χρήματος. Αυτό για να γίνει το „γαστρονομικό“ σου πλεονέκτημα, είναι απαραίτητο να προβάλλεται.
Ευτυχώς στις μέρες μας είναι πολλά τα παραδείγματα που δείχνουν να αναπτύσεται η εξωστρέφεια των Ελλήνων παραγωγών κ μαγείρων με θεαματικά αποτελέσματα.
GCM:
Υπάρχει εξέλιξη της ελληνικής κουζίνας κι αν ναι πιστεύεις πως το τρίπτυχο μουσακάς-σουβλάκι-χωριάτικη έχει ξεπεραστεί;
Alex:
Είναι τεράστια τα βήματα προόδου που γίνονται στη δημιουργικότητα. Αυτό είναι συνέπεια τόσο της Ελληνικής οικονομικής κρίσης, τόσο όμως και των Ελλήνων του εξωτερικού που συνειδητοποιούν πως δεν φτάνει πλεον το εν λόγω τρίπτυχο ώστε να προσελκύσει τον κόσμο που συνέρρεε μέχρι πρότινος. Προσωπικά δεν είμαι υπέρ της „δαιμονοποίησης“ των συγκεκριμένων πιάτων. Αυτό που τους αξίζει είναι ο σεβασμός στο παραδοσιακό πρόσωπό τους και η εξέλιξή τους ένα βήμα παραπέρα· το βήμα αυτό που όντως μπορεί πλέον να γίνει η αντιπροσωπευτική διαφήμιση της Νέας Ελληνικής κουζίνας.
Tsitionis 5, greek-cuisine.com
GCM:
Η ελληνική φύση ειναι ένας ακόμα „συμπαίκτης“ πίσω απο τις κλειστές πόρτες;
Alex:
Η ελληνική φύση δεν είναι απλά συμπαίκτης, είναι ο θησαυρός που δένει την ομάδα. Ένας ζωντανός οργανισμός που δίνει απλόχερα στο πέρασμα των χρόνων ποιοτικά στοιχεία που καλούμαστε εμείς να τα πρεσβεύσουμε, να τα αναδείξουμε και να τα φέρουμε σε επαφή με τον κόσμο.
GCM:
Ποια είναι η αγαπημένη σου κουζίνα εκτός της ελληνικής;
Alex:
Αγαπώ πάρα πολύ την Ιαπωνική κουζίνα. Και αυτό όχι μόνο για τις ιδιαιτερότητες των γεύσεων, αλλά και για την ιδιαίτερη κουλτούρα που πρεσβεύει. Όλα γύρω από την κουζίνα της Ιαπωνίας έχουν μια φιλοσοφία και μια εξήγηση στο “γιατί“ η οποία ταξιδεύει πολλά χρόνια πίσω.
Tsitionis 3, greek-cuisine.com
GCM:
Υπάρχει μια επιστροφή στα παραδοσιακά πιάτα στο χώρο της εστίασης, γιατί συμβαίνει αυτό;
Alex:
Θεωρώ ότι ποτέ δεν ξεκολλήσαμε από τα παραδοσιακά πιάτα. Αυτό που έχει αλλάξει αν θέλετε είναι ότι πλέον υπάρχει μια πιο προσεγμένη αναφορά στα παραδοσιακά πιάτα που δεν υπήρχε στο παρελθόν.
GCM:
Ποιο είναι το αγαπήμενό σου ελληνικό πιάτο;
Alex:
Δε θα σας πω πιάτο, θα σας περιγράψω όμως εικόνα (που για μένα είναι η έννοια της ελληνικότητας). Φαντάζομαι τον εαυτό μου καλοκαίρι δίπλα στη θάλασσα, σ’ ένα τραπέζι με χόρτα, σαρδέλες γαύρο, ταραμά και παγωμένο ούζο. Η ελληνική κουζίνα για μένα είναι φιλοξενία, είναι καλοκαίρι, είναι θάλασσα. Αυτά μας διαφοροποιούν και πάνω σε αυτά χρειάζεται να ποντάρουμε αν θέλουμε να ξεχωρίσουμε. Όλα τα υπόλοιπα λίγο πολύ θα τα βρεις ανά τον κόσμο, σουβλάκι κάνουν και στην Ιαπωνία, μπάμιες και στην Αφρική.
GCM:
Ποια υλικά σου αρέσει να χρησιμοποιείς όταν μαγειρεύεις;
Alex:
Έχω τεράστια αγάπη στα εσπεριδοειδή. Με ενθουσιάζει η γευστική τους πολυποικιλότητα. Μπορείς να τα συναντάς στο ίδιο πιάτο και να είναι ξινά, γλυκά, πικρά…
GCM:
Τι δεν θα έβαζες ποτέ στο μενού?
Alex:
Θέλω να πιστεύω ότι δε θα ήμουν „ποτέ“ τόσο απόλυτος σε κάτι… Μου αρέσουν οι προκλήσεις και οι πειραματισμοί, θεωρώ τον εαυτό μου αρκετά ανοικτό, οπότε αφήνω και τα παράθυρα της φαντασίας εξίσου ανοικτά.
GCM
Πως λαμβάνεις την ανταπόκριση από τους πελάτες
Alex:
Θεωρώ ότι ο κόσμος αγαπάει και αγκαλιάζει νέες προσπάθειες, αρέσκεται να γνωρίζει νέες προσεγγίσεις σε γνώριμα στοιχεία. Αυτό έχω δει μέχρι στιγμής και αυτό είναι που με ωθεί να προσπαθώ συνεχώς για το καλύτερο.
Tsitionis & Team, greek-cuisine.comGCM:
Πώς βλέπεις το θέμα των ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση? Θα τα χρησιμοποιούσες πάραυτα για μια συνταγή?
Alex:
Αγαπώ πολύ τη ζωή για να την καταπολεμώ μέσα από το ίδιο μου το επάγγελμα. Ο σεβασμός για τη φύση είναι βασική μου προτεραιότητα σε ό,τι δημιουργώ.
GCM:
Πώς διατηρείσαι σε φόρμα;
Alex:
Πολλές ώρες γυμναστήριο, προπόνηση (γέλια). Αστειεύομαι, θεωρώ πως ο μάγειρας είναι από τη φύση του ταξιδιώτης. Μόνο έτσι μεγαλώνουν οι ορίζοντές του και προχωρά μπροστά…
GCM:
Τι θα έκανες εάν δεν είχες ασχοληθεί με τη μαγειρική;
Alex:
Είμαι ευτυχισμένος με την επιλογή μου και την ενασχόληση μου με το χώρο της γαστρονομίας. Δεν ξέρω αν θα ήθελα να κάνω κάτι άλλο πέρα απ’ αυτό, ή αν θες, δεν ξέρω αν θα μπορούσα να είμαι καλός σε κάτι άλλο πέρα απ’ αυτό.
GCM:
Ένα μότο ζωής?
Alex:

Ο Νίκος Καζαντζάκης έγραψε κάποτε. “Φτάσε όπου δεν μπορείς!”

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Nach oben